Kultainen Venla

Vuonna 2010 ohjelmapalkinnot Kultainen TV ja Venla yhdistettiin Kultainen Venla -palkinnoksi, jonka voittajaehdokkaita ovat kaikki Televisioakatemian yhteisöjäsenten hallinnoimilla suomalaisilla televisiokanavilla tai niiden verkkopalveluissa esitetyt kotimaiset televisio-ohjelmat, jotka ovat saaneet ensiesityksensä palkinnon jakamista edeltäneen ja marraskuun lopussa päättyneen vuoden ajanjakson kuluessa.

Kultainen Venla -kilpailu on kaksivaiheinen. Esiraati valitsee jokaisessa kilpailukategoriassa kolmesta viiteen ohjelmaa jatkoon. Kilpailun esiraatiin kuuluvat hallituksen jäsenten lisäksi enintään hallituksen jäseniä vastaava määrä kutsuttuja asiantuntijoita. Televisioakatemian kannatus- eli henkilöjäsenet äänestävät esiraadin ehdokasasettelun perusteella kilpailun voittajista. Televisioakatemian hallitus myöntää palkinnot vuoden tv-teolle ja ansioituneille televisio-alan ammattilaisille (elämäntyöpalkinto).

Kilpailun ohjelmakategorioita ovat 1) Ajankohtais- ja asiaohjelmat, 2) Draamasarja, 3) Musiikkiohjelma, 4) Keskusteluohjelma, 5) Komedia- ja sketsiohjelma, 6) Lasten- ja nuortenohjelma, 7) Lifestyle, 8) Reality, 9) Viihdeohjelma, 10) Paras naisnäyttelijä, 11) Paras miesnäyttelijä, 12) Vuoden käsikirjoittaja, 13) Vuoden ohjaaja sekä 14) Vuoden paras uusi esiintyjä tai kokoonpano.

Yleisöllä on mahdollisuus äänestää kategorioissa Vuoden paras esiintyjä ja Vuoden paras televisio-ohjelma osoitteessa www.kultainenvenla.fi.

Televisioakatemian jäsenäänestys oli 28.11.-12.12.2016 ja yleisöäänestys 14.12.2016-10.1.2017. Kilpailun tulokset julkistettiin Kultainen Venla -gaalassa 13.1.2017 ja tilaisuus televisioitiin suorana lähetyksenä Ylellä. Seuraava gaala järjestetään 12.1.2018.